Начало » На фокус » Статии » Съчетаване на цветовете в интериора - Част 2

 

Съчетаване на цветовете в интериора - Част 2

Съчетаване на цветовете в интериора - Част 2

публикувано на: 17 Септември 2016 | 09:13:50 | коментари (0)

Колелото на цветовете

Ако не сте сигурни дали избраните от Вас цветове си подхождат, сравнете ги с помощта на колелото на цветовете. Най-удачните комбинации цветове са тези, които в колелото на цветовете са разположени срещуположно, а също така и тези, които са в съседство едни с други. Цветовете, които са разположени близко едни до други, са хармонични (например син и лилав цвят) – такова съчетание възприемаме комбинацията им като успокояваща и релаксираща. Срещуположните в колелото цветове са контрастни – възприемаме съетанието им като силно и зареждащо.

Топли или студени?

Делим цветовете на топли и студени, в зависимост от това колко червен или син цвят преобладава. Топлите цветове като червен, оранжав, жълт, оптически смаляват пространството, но също така придават уют. Студените цветове в синьо-зелената гама  от своя страна въздействат на възпритията по обратния начин – помещенията ни се струват по-големи, а също така имаме чувството, че стените са по-отдалечени.

За да направим правилния избор за своите помещения, трябва добре да ги анализираме. Необходимо е да ги измерим и да преценим какво бихме искали да коригираме с помощта на цветовете. Стаята е твърде тясна и дълга или пък таванът е твърде висок? Тъмните цветове придават илюзията, че стените се доближават до нас, и съответно смаляват оптически помещенията, светлите въздействат по обратния начин. Важно е също така да си отговорим на въпроса дали искаме да придадем топлина и уют в помещението в по-традиционен стил, или пък ще се стремим към съвременния стил, в който често преобладават отворените пространства и хладните цветове. Например в северните стаи най-подходящо е да изберем светли цветове, които няма да имат подтискащо въздействие.

Най-новите тенденции в съчетаването на цветовете

Тази година властва белият цвят. Затова, ако сте решили да следвате тенденциите в цветовете, то задачата Ви е доста улеснена. Цветните стени вече не са толкова актуални и полека остават в историята, както това се случи с виолетовите нюанси и червения цвят. Съвременните тенденции в интериора са съчетание на бяло, сиво и интензивни оттенъци на синия цвят. В крак с тенденциите все повече съвременните интериори са решени в суров, индустриален стил, в които повърхностите в гамата на сивите, бетонни цветове се радват на голяма популярност. Актуалните досега жълти и оранжеви цветове са изместени от зелената гама, като маслинено-зеленото е един от най-предпоитаните нюанси. За щастие маслинено-зеленото е цвят, който лесно се съчетава в интериора.


 


Добави коментарЗа да коментирате материалите в Дом-наФокус.com трябва да влезете в личния си профил.
Ако все още не сте се регистрирали, можете да го направите сега през регистрационната форма.

Коментари (0)

 

Албуми, най-високо оценени

Спални в лилаво
(38)
Страхотна идея за балкон
(35)
Елегантен хол в сиво
(35)

Velikden
(33)
Декорация на дома, пердета и украса
(30)
Идеи за спалня
(30)
 

 

Вижте всички албуми   ›

Албуми, последно добавени

Хол с камина и трапезария
So free
Хол в бежово
So free
Хол, трапезария и отворена кухня
So free

Декупаж - старото ново
artistic
Чудна тераса с ратанови мебели
Deco_style
Уникален апартамент-мечта
Deco_style
 

 

Вижте всички албуми   ›