Начало » На фокус » Статии » Какви растения да изберем според балкона

 

Какви растения да изберем според балкона

Какви растения да изберем според балкона

публикувано на: 08 Май 2016 | 12:31:13 | коментари (0)

Аранжирайки зеленината на балкона или терасата трябва да се обърне внимание не само на естетиката и добрата композиция от растенията, но също и на потребностите на растителните видове. Един от най-важните фактори е изложението на балкона, което в най-голяма степен трябва да определя ефективния избор на цветята.

Повечето от растенията, които се засаждат в земята, предпочитат слънчеви места, защото в такива условия цъфтят най-добре. Когато се отглеждат в контейнери и саксии на открито, например на балкона, ситуацията е малко по-различна. Растенията са силно изложени на пряка слънчева светлина, а прекомерното слънце може да причини изгаряния на листата и цветовете. Освен това, слънчевите балкони изискват повече работа - растенията трябва да се поливат често, а понякога дори и да се засенчват. Ето защо балконските цветя трябва да бъдат правилно избрани според изложението на балкона.

Южно изложение на балкона

Южното изложение на балкона е подходящо за растенията през пролетта и есента. През лятото обаче преобладават прекалено високи температури за повечето видове, които често се отглеждат на балкона. В допълнение, растенията могат да пострадат от дългото пряко излагане на слънце. Местоположението е също неблагоприятно за целогодишни растителни видове като храсти и дървета, засадени в контейнери. Проблемът се дължи на голямата температурна разлика в дневните и нощните температури през зимата. Препоръчително е растенията да се отглеждат в глинени съдове, които не се загряват както пластмасата и по-дълго времезадържат влагата. На силно нагрени от слънцето балкони трябва да се отглеждат видове като мушкато, теменужки, върбинка, остеоспермум и бегонии (последните могат да получат обезцветяване на лисата , но се развиват добре). Разбира се, балконите с южно изложение са напълно подходящи за отглеждане на сукуленти (тлъстига, агаве).


Западно изложение на балкона

Западното изложение на балкона е подходящо за повечето видове, както за едногодишните, така и за зимуващите на балкона растения. Разположените на запад балкони са умерено топли и добре осветени от слънцето. Температурите са най-уравновесени. През зимата разположените на запад балкони са по-предпазени от силните и студени ветрове. Популярни растения, които се препоръчва да се отглеждат на такива балкони, са върбика, сурфиния, лобелия, газания, миниатюрни гербери, здравец и постоянно цъфтящи бегонии.


Северно изложение на балкона

Северното изложение не е особено подходящо за повечето растения. На сенчестите балкони е хладно, а осветлението не е особено интензивно. То може да се отрази негативно на цъфтящите декоративни растения, като за сметка на цветовете те ще имат по-голямо количество листа и клони.

Балконите със северно изложение обаче също можете да аранжирате атрактивно, като съчетаете растителни видове с декоративни листа, такива, които не цъфтят и не изискват специални условия. В сенчестите места добре се развиват билки, теменуги, циклама, фрезия, колеус, калцеолария, чемшир.


Източно изложение на балкона

Източното изложение на балкона предлага достатъчно светлина и е подходящо за много растителни видове. На това изложение еднакво добре се развиват растения, изискващи светлина, както и сенколюбиви. При източно разположените балкони е хубаво да се избягва отглеждането на целогодишни дървета и храсти. Ако бъдат оставени на балкона през зимата, лесно могат да измръзнат под влиянието на студените ветрове. На балконите с източно изложение се препоръчва отглеждането на фуксия, бегонии, теменужки, върбинка, плектрантус, коеус, петунии, лобелия и фрезия.


 


Добави коментарЗа да коментирате материалите в Дом-наФокус.com трябва да влезете в личния си профил.
Ако все още не сте се регистрирали, можете да го направите сега през регистрационната форма.

Коментари (0)

 

Албуми, най-високо оценени

Спални в лилаво
(38)
Страхотна идея за балкон
(35)
Елегантен хол в сиво
(35)

Velikden
(33)
Декорация на дома, пердета и украса
(30)
Идеи за спалня
(30)
 

 

Вижте всички албуми   ›

Албуми, последно добавени

Хол с камина и трапезария
So free
Хол в бежово
So free
Хол, трапезария и отворена кухня
So free

Декупаж - старото ново
artistic
Чудна тераса с ратанови мебели
Deco_style
Уникален апартамент-мечта
Deco_style
 

 

Вижте всички албуми   ›